06-27445313 mail@merelvandorp.nl

Ik ben graag kritisch, maar niet zonder op zoek te gaan naar oplossingen. Ik houd van concrete voorbeelden, zonder de werkelijkheid te versimpelen. Ik geloof in de kracht van verhalen, online en in print. En in mensen verbinden – samen analyseren waar het aan schort, andere ideeën onderzoeken en innovatieve werkwijzen ontwikkelen, dat leidt tot vooruitgang.

Mijn missie is innovatieve ideeën, een verbeterde aanpak of kennis op een toegankelijke manier beschrijven, in beeld brengen of overdragen op verschillende manieren. Door jarenlange specialisatie en opleiding ben ik inhoudelijk deskundig op het gebied van jeugdhulp en problematiek van/rond jeugd, veilig opgroeien en zorg voor kwetsbare volwassenen of minderjarigen in het sociaal domein.

Als journalist ben ik integer, maar durf de juiste vragen te stellen. Ik vraag door en leg ingewikkelde of maatschappelijk zware of moeilijke thema’s zo uit, dat het voor de doelgroep geschikt en nuttig is.

 

 

Hoe ondersteunt het Friesland College studenten bínnen school? Ik schreef met de input van initiator Liesbeth Buijs en onderzoeker Janneke Metselaar de beschrijving van deze Methodiek School Als Werkplaats (SAW) kwam.

Een enorme en fantastische klus om als projectleider en auteur orde te scheppen in de hoeveelheid en een zo’n concreet mogelijke beschrijving te maken, én erg fijn om te doen!

Voor een gebied in de gemeente Rotterdam onderzocht ik hoe jongeren hun leven ervaren en met welke situaties zij te maken krijgen binnen hun gezin, in de buurt en met leeftijdgenoten. Met de informatie uit de interviews, de bevindingen en aanbevelingen heeft de gemeente aanknopingspunten voor preventie en ondersteuning.

Bijzonder hoe open en eerlijk de jongeren vertellen over vaak behoorlijk pittige (thuis)situaties en eerlijk gezegd best schokkend wat deze jeugdigen allemaal al hebben meegemaakt.

Associate lector Bert Wienen van het Lectoraat Jeugd op de Chr. Hogeschool Windesheim schreef de Mulock Houwerlezing 2021. Ik redigeerde de tekst, bedacht titel en tussenkoppen en stelde kritische vragen over sommige delen van de tekst.

De boodschap van de lezing vind ik verfrissend, fijn om kritisch te mogen meedenken en een eer om aan te werken!

Met het kind gaat het nog steeds niet beter, ouders zitten met hun handen in het haar en professionals hebben elk hun eigen, soms botsende, ideeën over wat er moet gebeuren. De consulent van Centrum voor Consultatie en Expertise helpt uitzoomen, zodat de betrokkenen komen tot een passende aanpak.

Intussen mocht ik de verschillende perspectieven van twee complexe casussen beschrijven om te zien wat de meerwaarde van CCE is. Intense interviews en vaak verhalen waar je een boek over kunt schrijven!

 

Bladenmaker / communicatieadviseur

Redacteuren en beeldmakers aansturen, een totaalconcept van online en print uitgeven, samen met de vormgever werken aan een aantrekkelijke uitgave – voor een opdracht als communicatieadviseur of bladenmaker print en/of online, ga ik met veel plezier aan de slag. Of ik geef advies en doe uitvoerend werk voor een gedegen communicatieplan en contentkalender om de organisatie of een event op de kaart te zetten.

Waar help ik u of uw organisatie mee?

  • Het opzetten of restylen van een online of printmagazine van uw organisatie of vereniging, met een aansprekende bladformule en plan voor online content
  • De combinatie van print en online (sociale) media om uw doelgroep maximaal te bereiken
  • Publicaties met (eind)redactie van hoge kwaliteit, passende fotografie en illustraties
  • Bijschaven of opbouwen van essays, rapporten of onderzoeken zodat ze prettig leesbaar zijn en wetenschappelijk en inhoudelijk kloppen
  • Het bedenken van originele koppen, verrassende tips en prikkelende teksten die van het papier of beeldscherm spatten
  • Ingewikkelde materie in heldere bewoordingen formuleren en in tekst of beeld op verschillende manieren verspreiden
  • Op het vastgestelde tijdstip is een aansprekende uitgave klaar.

Ervaring

Voor kennisinstituten als ZonMw en TNO maakte ik omvangrijke publicaties over de resultaten van samenwerking tussen praktijk en wetenschap. Ik werkte als interim-chef van saam[en], het magazine van Handicap NL en als hoofdredacteur van jeugdzorgvakblad JeugdenCo (2011-2018) . Ik verzorgde de restyling en reorganisatie van het online Augeo Magazine over veilig opgroeien (2015-2017). Ook was ik als redacteur betrokken bij Lotje&Co, tijdschrift voor ouders van zorgintensieve kinderen.

Verder beschrijf ik verandertrajecten, schrijf rapporten en brochures, ‘vertaal’ wetenschappelijk onderzoek zodat het toegankelijk is voor de praktijk. Dat doe ik voor stichtingen, jeugd- of zorginstellingen of kennisorganisaties.

Tijdens mijn studie Journalistiek (2003-2006) startte ik als zelfstandig ondernemend journalist, werkte als junior redacteur bij Maandblad Opzij en verzorgde rubrieken voor lokale kranten, Viva, Fabulous Mama en vakbladen als Kind en Adolescent en JeugdenCo. 

Opleiding

Met veel plezier school ik me bij, variërend van een Master Jeugdstudies aan de faculteit Algemene Sociale Wetenschappen van de universiteit Utrecht (2016), masterclasses Crossmediaal uitgeven en online strategie (2018) of cursussen fotografie. Ook volg ik regelmatig congressen over jeugd, zorg en journalistiek. Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ).

Merel van Dorp
06-27445313
mail@merelvandorp.nl